Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

De Synode – Jan-Peter de Graaff

10 mei 2019 @ 08:00 - 26 mei 2019 @ 17:00

In De Synode, een nieuw gecomponeerde opera van Yuri Robbers en Jan-Peter de Graaff, ontvouwt zich het drama rond gewone Nederlanders ten tijde van de Dordtse Synode. We ervaren de ontwrichtende impact van het beleid van hoge heren op het leven van gewone burgers. Centrale vraag die in de opera wordt gesteld is Wat gebeurt er wanneer mensen iedere mogelijkheid tot compromis, neutraliteit, en nuance wordt ontnomen? Wat gebeurt er als ze gedwongen worden tot een keuze tussen twee extremen?

In de opera worden de rolfiguren, gewone mensen in een complexe wereld, gedwongen tot een keuze tussen extremen. Tijdens de synode komt een grote groep mannen met lange baarden bijeen om keuzes te maken die iedereen aangaan, maar die bijna niemand echt goed begrijpt. De uitkomst van de synode dwingt elk rolfiguur in deze opera tot vérgaande keuzes, soms tegenstrijdige: familie, levensgeluk, of maatschappelijk succes? Wat ben je bereid op te offeren voor jouw keuzes? Hoever ga je? En wat kun je nog doen als je directe omgeving anders kiest dan jij, en jij je afwijkende keuze niet verborgen kunt houden?

In korte scènes bestormen wisselende samenstellingen van castleden in wisselende rollen een abstracte plaats van samenscholing om daar korte confrontaties met elkaar aan te gaan. Zo ontstaat een caleidoscopisch beeld van door religieuze regelzucht en politieke definiëringsdwang opgejaagde individuen.

Speeldata: 10 mei (wereldpremière), 12 17, 18, 25 en 26 mei 2019
Plaats: Energiehuis, Dordrecht

 

Zie hieronder de link naar de website met meer informatie en tickets.

Gegevens

Begin:
10 mei 2019 @ 08:00
Einde:
26 mei 2019 @ 17:00
Website:
http://muziektheaterhollandsdiep.nl/home/de-synode/